Grundrecept glass


Grundrecept glass:

Ingredienser:

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl socker
( 1tsk vaniljsocker om du ska göra vaniljglass)

Värm 1 dl mjölk tillsammans med sockret tills sockret löst sig.
Tillsätt resten av mjölken.
Låt svalna ytterligare.
När smeten svalnat tillsätt grädde och eventuella övriga ingredienser.
Vispa in så mycket luft som möjligt, då blir glassen mjukare och krämigare.
Låt vila i kyl.
Glassen blir bättre om smeten får stå till sig en stund.
När du känner dig peppad på glass och smeten är sval/kall häll den i glassmaskinen och kör igång.


Tips!

- Använd så fet grädde som möjligt. Det behöver inte vara vispgrädde, men det blir lättare att slå in luft i smeten om det är det.


lördag 14 maj 2011

Lakritsglass

Ingredienser
till 0,5 liter:


Glassmet
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
lakritsarom efter smak (beror lite på vilken sorts smaksättare som används)

Lakritsrippel
25 g margarin
0,25 dl socker
0,25 dl sirap
lakritsarom efter smak (beror lite på vilken sorts smaksättare som används)
eventuellt lite salt
ca 1 dl grädde

Värm 1 dl mjölk tillsammans med sockret tills sockret löst sig.
Tillsätt resten av mjölken samt lakritsarom.
Låt svalna ytterligare.
När smeten svalnat tillsätt grädden och de övriga ingredienserna.
Vispa in så mycket luft som möjlligt. Ju mer luft desto krämigare glass.
Låt vila i kyl.
Glassen blir bättre om den får stå till sig en stund.

För att göra såsen låt alla ingredienser koka tillsammans i några minuter.
Låt kallna.
Blir såsen för seg när den svalnat späd ut den med grädde.

Kör glassmeten i glassmaskin och när den är klar blanda i såsen i glassen för att bilda rippel.

Tips!
- Glassmeten behöver inte smaka så mycket lakrits. Låt såsen vara starkare.
- Lakritsaromer kan beställas på bl a panduro.se samt chokladbutiken.se. Jag använder Johan Bulows lakritspulver.

Inga kommentarer: