Grundrecept glass


Grundrecept glass:

Ingredienser:

2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl socker
( 1tsk vaniljsocker om du ska göra vaniljglass)

Värm 1 dl mjölk tillsammans med sockret tills sockret löst sig.
Tillsätt resten av mjölken.
Låt svalna ytterligare.
När smeten svalnat tillsätt grädde och eventuella övriga ingredienser.
Vispa in så mycket luft som möjligt, då blir glassen mjukare och krämigare.
Låt vila i kyl.
Glassen blir bättre om smeten får stå till sig en stund.
När du känner dig peppad på glass och smeten är sval/kall häll den i glassmaskinen och kör igång.


Tips!

- Använd så fet grädde som möjligt. Det behöver inte vara vispgrädde, men det blir lättare att slå in luft i smeten om det är det.


lördag 7 maj 2011

Polkaglass med crisp

Ingredienser till ca 0,5 liter:

Glassmet
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk pepparmintsarom

Crisp
25 g margarin
1 dl socker
0,5 dl sirap
1-1.5 tsk pepparmintsarom
2 dl ricecrisp



Värm 1 dl mjölk tillsammans med sockret tills sockret löst sig.
Tillsätt resten av mjölken.
Låt svalna ytterligare.
När smeten svalnat tillsätt grädden och de övriga ingredienserna.
Vispa.
Låt vila i kyl.
Glassen blir bättre om den får stå till sig en stund.
Jag brukar gå dit och vispa upp smeten lite extra då och då för att slå in så mycket luft som möjligt.

För att göra crispet smält smör sirap och socker tillsammans.
Smeten ska värmas och småputtra tills den bli ganska fast i dropptestet.
När smeten känns bra tillsätt pepparmint, eventuell färg samt ricecrispet.
Rör ihop och bred sen ut det på tex bakplåtspapper.
Låt svalna och stelna.
Hacka i så små/stora bitar som du vill ha i glassen.

Kör glassmeten i glassmaskin och när den börjar bli lite fastare rör ner crispet.

Inga kommentarer: